Vážení zájemci o studium,
informace a rozvrhy s předměty pro vstup do výuky najdete: Zde.
Francouzský klub funguje na naší škole od května 2015 a vystřídala se v něm spousta lektorů. Již několik let zůstává věrný našemu gymnáziu Lamine Benahmed. Vystudoval architekturu, řadu let učil matematiku a část života řídil hotel v Paříži. Jak rozmanitý byl jeho život ve Francii, tak kreativně přistupuje i k vedení francouzského klubu. S grácií zvládá celé distanční období a snaží se nabídnout studentům aktivity, které by v prostorech naší školy nebylo možné uskutečnit. Minulý klub se vysílal z kuchyní. Společně jsme vařili. Nechcete vyzkoušet Laminův Croque monsieur, Dominikův Tarte Tatin nebo českou obdobu tohoto koláče od Adély? Tady jsou jejich recepty.
Vyzkoušejte, pošlete nám fotky, jak se Vám to podařilo a napište, jak Vám chutnalo.
Mgr. Simona Hamerská
Croque monsieur (Lamine Benahmed)
Ingredience: plátky toustového chleba (2 na jeden Croque monsieur)
1 vajíčko
1 plátek šunky
1 plátek sýra
nastrouhaný sýr
mléko
Postup: Nejprve si rozpálíme troubu na 180 °C. Potom rozkvedláme vajíčko s trochou mléka. Nejprve ve vajíčku namočíme obě strany prvního plátku toustového chleba, dáme na něj plátek šunky a sýra a přiklopíme druhým plátkem toustového chleba, který rovněž namočíme do směsi mléka a vajíčka. Na závěr posypeme nastrouhaným sýrem a dáme asi na 15 minut do trouby. Na posledních několik minut zapneme horkovzduch. Sýr bude krásně nazlátlý a křupavý.
Tarte Tatin (Dominik Pokorný)
Ingredience: hrníček cukru krystalu
3 jablka
mletá skořice
listové těsto
2 polévkové lžíce másla
smetana ke šlehání na ozdobení
Postup: Nejprve rozpálíme troubu na 180 °C. Dále oloupeme jablka a nakrájíme je na osminy. Ve větším hrnci nebo pánvi, kterou budeme moci dát do trouby uděláme z cukru karamel. Do karamelu vmícháme 2 lžíce másla. Hrnec potom odstavíme, vložíme do něho nakrájená jablíčka a důkladně promícháme s karamelem. Jablka narovnáme a posypeme skořicí. Vyválíme si listové těsto do kulatého tvaru o něco většího, než je naše nádoba. Těstem přiklopíme jablka, konce těsta zasuneme po stranách hrnce a vložíme do trouby. Čekáme až nám těsto zezlátne. Potom vyndáme z trouby, necháme asi 5 minut odpočinout. Přiklopíme talířem a opatrně vyklopíme. Zdobíme šlehačkou.
Jablečný koláč (Adéla Mikulecká)
Ingredience: 100 g hladké mouky
1 vanilkový pudink
20 g strouhaného kokosu
1 kávová lžička kypřícího prášku
70 g cukru
2 vajíčka
200 ml mléka
4 střední oloupaná a nakrájená jablka
skořicový cukr
mletá skořice
Postup: Smíchejte všechny sypké přísady ve větší misce. Začněte sypkými přísadami, poté přidejte mléko a rozšlehaná vejce. Směs nalijte do nízké kulaté formy. Vložte do předehřáté trouby na 180 ° na 15 - 20 minut. Poté vyjměte nazlátlé těsto z trouby. Na vrch narovnejte jablka a pečte v troubě dalších 10 - 15 minut. Nakonec celý koláč posypte skořicí a skořicovým cukrem.