Vážení zájemci o studium,
informace a rozvrhy s předměty pro vstup do výuky najdete: Zde.
Mobilita ČR
Studenti francouzštiny na Gymnáziu F. M. Pecla v Rychnově nad Kněžnou dostali příležitost zapojit se společně s francouzskou, sicilskou, rumunskou a guadeloupskou školou do programu Erasmus+ s názvem Découvrir l´Europe – la tienne, la mienne, la nôtre. Všichni, kteří se zapojili do projektu, mají možnost seznámit se s novými lidmi, poznat kulturu zemí napříč celou Evropou a vycestovat do zmíněných zemí. Po první mobilitě, která se konala v Paříži, musel projekt kvůli nemoci covid-19 probíhat pouze ve formě videokonferencí a dalších dílčích úkolů.
Později se však cestování obnovilo, a tak mohla ve dnech 15. - 19. 11. 2021 proběhnout druhá mobilita, tentokrát na území České republiky ve městě Rychnov nad Kněžnou. Zavítali k nám studenti ze Sicílie a Rumunska se svými učiteli. Vlivem nepříznivých epidemických podmínek se nemohly zúčastnit dvě zbývající školy z Francie a z Guadeloupu, a tak mobilita probíhala v hybridním režimu. Třikrát týdně jsme se spojili pomocí videokonference se studenty z Guadeloupu a Francie, abychom pomocí různorodých aktivit hledali společné a rozdílné zvyky v oblasti kulturní a společenské.
První den jsme svým hostům ukázali samotnou školu a Rychnov včetně překrásného kolowratského zámku.
Druhý den jsme navštívili sklárnu v Harrachově a výrobnu skleněných perel v Poniklé, kde si účastníci mohli vyzkoušet výrobu tradičních vánočních ozdob. Ukázali jsem jim také překrásné Mumlavské vodopády.
Třetí den jsme společně zavítali do Orlických hor a po zdolání Velké Deštné jsme se zastavili na zasloužený oběd na Masarykově chatě, kde jsme našim zahraničním partnerům nabídli tradiční kynuté knedlíky plněné borůvkami. Večer jsme se sešli v Déčku, rozdělili do skupinek, přes videokonferenci jsme se spojili s Francouzi a Guadeloupany a vařili mezinárodní večeři. Jako první přišel na řadu přípitek, skládající se ze speciálního guadeloupského nápoje, a k tomu francouzské bagetky zapečené s česnekovým máslem. Předkrm tvořila rumunská specialita – pomazánka z lilků. O hlavní chod se postarali Češi. Naučili jsme naše nové kamarády připravovat tradiční české bramboráky. Večer jsme zakončili italskou sladkou tečkou – v podobě věhlasného Tiramisu.
Čtvrtý den jsme podnikli výlet do Prahy, abychom Rumuny a Italy seznámili s historií a památkami hlavního města České republiky. Cizince Praha nadchla a s pocitem kulturního naplnění jsme odjížděli vlakem zpět do Rychnova.
Poslední den, tedy v pátek, jsme odpovídali na otázky z kvízu a tím shrnuli program celého týdne. Poté Italové a Rumuni odletěli zase zpátky do své rodné země.
Celý týden byl pro nás všechny velice obohacující a plný nezapomenutelných zážitků. Doufáme, že projekt bude moci nadále pokračovat a my se se svými novými kamarády budeme moci opět setkat.
Závěrem bychom chtěli poděkovat hraběnce Kolowrat Krakowský Liebsteinský za to, že pro nás otevřela zámek v posezonní době, a panu Solárovi za pronajmutí kuchyňky v Déčku.
Sofie Čiripová, 7.A8